Kaikki irti lomaltapaluusta – löydä tasapaino sisällöntuotantoon

Kesälomat pyörivät parhaillaan, mutta paluu arkeen koittaa itse kullakin hetkenä minä hyvänsä. Kesälomalla mieli on levännyt ja töihin palaa virkeänä. Silloin syntyy usein halu petrata, aloittaa puhtaalta pöydältä ja löytää tasapaino hektiseen arkeen. Monelle sisällöntuotanto voi olla tasapainoilua esimerkiksi katoavan ajan kanssa.

“Kuinka voisin tehdä asiat tehokkaammin, omia hermoja säästäen ja tasapainon löytäen?”

Vaikka intoa olisi, uusista ja paremmista työtavoista voi kuitenkin helposti lipsua takaisin vanhoihin rutiineihin. Olen tehnyt jotakuinkin puoli vuotta Hurjalla sisältöjä ja törmään silloin tällöin muutamaan sisällöntuottajalle tuttuun ongelmakohtaan. Koska “sharing is caring”, ajattelin jakaa parhaat vinkit tasapainon löytämiseen!

Toisilla lomaa ei ole ollenkaan, mutta teksti palvelee myös heitä. Vinkit ovat kaikille alalla työskenteleville ja tasapainoa etsiville!

Ota ylös lomalla kertyneet huippuideat

Lomaltapaluu voi tuntua ensimmäisenä maanantaina hieman rankalta, mutta katso asiaa valoisalta puolelta: parhaat ideat syntyvät, kun uskaltaa päästää kiireestä irti. Usein pieni irrottautuminen itselle rakkaasta asiakkuudesta hetkeksi tuo täysin uusia, kirkkaita ajatuksia sisällöntuotantoon.

Tärkeintä onkin loman jälkeen istua hetkeksi alas ja miettiä, mitä lomallaan on töistä oivaltanut. Muista myös panna ylös kaikki huippuideat ja ajatukset, jota loma on synnyttänyt, jotta voit toteuttaa ne myöhemmin.

Optimoi työpäivä parilla muutoksella

Sosiaalisen median sisällöntuottajan työ on monien lankojen käsissä pitämistä ja vaatii kokonaisuuksien hallitsemista, joten hallittu ajankäyttö on kaiken a ja o. On tärkeää suunnitella itselleen sopivat työrytmit ja tarkastella kalenteria kriittisesti.

Missä vaiheessa on minulle sopivin ajankohta ideoida ja kirjoittaa sisältöjä? Kuinka paljon minulla menee uusien ideoiden työstämiseen ja paljon tähän kannattaa varata viikko- ja kuukausitasolla? On tärkeää, että asioita kirjoittaa itselleen ylös ja asettaa asiat samantien kalenteriin muistuttamaan ja ohjaamaan työntekoa.

Luo raamit tekemillesi asioille

Mikä helpottaisi työtä paremmin kuin työkalut? Mitä työkaluja sisällöntuottajalla oikeastaan on käytettävissään?

Meillä sisältökalenteri toimii mahtavana paikkana tallentaa parhaat ideat. Parastahan on nähdä, kuinka nopeasti sisältökalenteri täyttyy, ja sisältökalenteriin merkityistä ideoista  on helppoa lähteä jatkojalostamaan parhaat toteutettavaksi.

Sisältökalenteri on monessa mielessä kätevä työkalu. Se auttaa hahmottamaan tulevaisuutta ja jaottelemaan sisällöt teemoittain, mutta luo myös tiettyä rauhallisuutta tekemiseen. Näet kuinka tulevat viikot täyttyvät sisällöistä ja samalla pystyt hahmottamaan tulevien kuukausien sisältörungot.

Hyödynnä ympärilläsi oleva tiimi ja takaa oma kehittymisesi

Ihmiset ympärilläsi ovat työkaluja sisältöjen ideointiin, mutta itse toteutukseen ja ajatusten hahmottamiseen kannattaa sisältöjen kanssa käyttää itselle sopivaa tapaa.

Jokaisella on tiimi ympärillään. Se sisältää varmasti monipuolisesti osaamista, joten ajoittainen “kopittelu” eli ajatusten heittely lyö useimmiten bensaa liekkeihin.

Ja jos toimit freelancerina/yksityisyrittäjänä, eikä sinulla ole ympärilläsi tiimiä, ajatusten vaihtaminen samaan verkostoon kuuluvien kavereiden tai samanlaisten asioiden kanssa painivien tyyppien kanssa tuo kummasti vauhtia. Toisten tekijöiden kanssa saa uusia näkökulmia!ajatuksia Tiimin ja verkostojen tärkeyttä ei kannata väheksyä. Pelkkä pienimuotoinen tuokio kollegan kanssa antoi tähänkin blogitekstiin lisäsyvyyttä!

Sisältöjen suunnittelun ja luomisen yksi suurista haasteista voi olla, että ei sisäistä asiakkuutta tai palvelua tarpeeksi hyvin. Tähän on ratkaisu: osaamisen syventäminen.

On täysin normaalia, että muuttuva maailma ja nopeasti kehittyvä sosiaalinen media kaipaa vanhoilta koirilta uusia temppuja, joten lomien jälkeen “uutta työelämää” rakentaessa on hyvä miettiä, voisiko päivittää osaamistaan ja oppia jotain uutta? Tämä auttaa vanhoihin kaavoihin kangistuneita ja suurimman liekkinsä kadottaneita.

Muista olla armollinen itsellesi

Jaksamisesi on hektisessä ja muuttuvassa maailmassa tärkeä asia. Liika stressi, täydellisyyden tavoittelu ja leväperäinen ajankäyttö ajavat helposti turmioon.  Liikojen vaatiminen itseltä ja loputon sisältöjen hiominen ei aiheuta muuta kuin sokeutta omalle tuotokselle.

Sosiaalisen median parissa työskentelevät ovat siinä mielessä mielenkiintoisessa asemassa, että kun työ tapahtuu kanavien äärellä, tulee tutkailla tarkoin omaa vapaa-ajan somekäyttöä. Eihän työnteko jatku vielä vapaa-ajalla? Osaathan varmasti kääntää työmoodisi omissa kanavissa vapaalle, ja aktiivisuus eri kanavissa ei tunnu enää työltä?

Sisällöntuottajan työ on monivaiheinen ja sisältää useita työkokonaisuuksia, joten se vaatii kaikkien lankojen pitämistä käsissään. Aiempi vertaukseni lankojen kiinnipitämisestä ei ole tuulesta temmattu. Toivottavasti tekstistä löytyi työhösi muutamia niksejä, joita otat käyttöösi, ja jotka auttavat löytämään tasapainon.

Minkälaisia ajatuksia teksti herätti? Jäikö listalta uupumaan jotain tärkeää?