Uskalla epaonnistua blogi

Uskalla epäonnistua!

Pari viikkoa sitten some-sparraukseltamme lähti innostunut ja tyytyväinen joukko somen tekijöitä kotiin. Kysyin, mikä oli heidän suurin oivalluksensa sparrauksesta. “Uskalla epäonnistua”, tokaisi yksi osallistujista hyvin huojentuneena. Hän kertoi, ettei ollut aiemmin miettinyt asiaa tuolta kannalta.

Jos et uskalla epäonnistua, miten ikinä voisit onnistua? Liian moni painii yhä someen liittyvien pelkojen kanssa ja epävarmuus estää aloittamasta tai kokeilemasta uusien, hurjienkin ideoiden toteutusta!

Myönnätkö empiväsi somen edessä? Jahkailetko liian pitkään yhden julkaisun parissa? Lue hieman eteenpäin ja pohdi uskallatko kokeilla, kaatua, oppia ja onnistua?

Kukaan meistä ei ole täydellinen, et edes sinä.

Epätäydellisyys on täydellisyyttä somessa. Anna rosoisuuden ja inhimillisyyden näkyä. Viestit sitten yrityksenä tai edustamasi yrityksen työntekijänä, olet silti ihminen ja seuraajasi ovat myös ihmisiä, he kyllä ymmärtävät.

Ensimmäinen twiitti, IG-stories tai Facebook-live vaatii rohkeutta. Jos kuitenkin jäät jahkailemaan aloituksen kanssa, ei tuloksiakaan synny. Laske rimaa ja anna itsellesi armoa, kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Tarkista julkaisusi faktat, muista kiinnostava puhetyyli, raikas ote ja sosiaalisuus!

Jos pelkäät, tai organisaatiossasi pelätään epäonnistumista, se johtaa usein…

  • tekemisen rajoittamiseen
  • päätöksenteon ja aloittamisen pitkittymiseen
  • lopulta tekemättömyyteen
  • ja siihen, ettet voi saavuttaa suuria onnistumisia!

Joten anna mennä! Tee kuitenkin hyvä suunnitelma. Se tuo varmuutta ja laskee kynnystä kokeilla. Ilman hyvää suunnitelmaa ei someen pidä lähteä sotkemaan.

Some-kriisi ei ole maailmanloppu.

Joskus isompi tai pienempi somemylläkkä sattuu vastaan väistämättä. Harvemmin se on kuitenkaan pahasta! Kunhan osaat reagoida tilanteeseen oikein – hetkessä ja sen jälkeen.

Somessa ei kannata lähteä kommentoimaan tunnekuohujen vallassa eikä tehdä hätiköityjä liikkeitä. Mieti, miten hoidat tilanteen tyylillä ja mallikkaasti. Negatiivisen keskustelun käynnistyessä on paikallaan ennakoitu action plan eli kriisisuunnitelma siitä, miten viestitään ja kuka viestii.

Oman virheen myöntäminen somessa ei ole noloa! Usein se vain syventää luottamusta sinun ja seuraajiesi välillä. Tee hommasta itsellesi helppoa: pyydä apua ja laadi somen ammattilaisen kanssa yhteiset pelisäännöt vaikeissa tilanteissa toimimiseen.

Epäonnistuminen on asennelaji. 

Richard Carlsonin Älä hikeenny pikkuasioista -kirja nimensä mukaisesti laittaa elämän kiperiä kysymyksiä tärkeysjärjestykseen. Se on simppeli ja nopealukuinen teos, jota suosittelen erityisesti sinulle, joka jäät somesi kanssa liiaksi jahkailemaan. Kirja muistuttaa muun muassa siitä, millä asioilla on merkitystä vielä vuoden kuluttua, ja millä ei ole merkitystä enää viikonkaan päästä. Kuka muistaa vuoden päätä että mokasit? Mikä onni onkaan että niin kävi, sillä nyt olet viisaampi, vahvempi ja et (toivottavasti) kovin usein kompastu enää samoihin kiviin.

Mitä sosiaaliseen mediaan tulee, vauhti on vielä nopeampi. Verkko säilyttää ikuisesti viestisi, mutta vaikka myllytys nousisi mediaan asti, aina tulee uusia uutisia, uusia puheenaiheita ja vanhat jäävät taustalle. En sano että kannattaisi tahallaan mokailla, vaan ennemminkin tahdon poistaa niin monen harteilta pelon taakan, joka estää jakamasta osaamistaan, kokemuksiaan ja päivän kommelluksia somessa.

Let it go! On turha tuijottaa menneeseen, sillä tulevaisuudessa voit tehdä entistä upeampia juttuja, jotka peittävät joka ikisen kömmähdyksen! Älä siis jää odottamaan, että joku ratkoo menestyksen kaavan puolestasi vaan kokeile, kaadu, opi ja onnistu! Ja ei hätää, me mielellämme jeesaamme sinua!

XXX, Johanna

13.2.2017

Hurja Media Oy | Y-tunnus: 2661687-4

Top