RAJA

Missä menee raja?

Reissun päällä oli aikaa istua alas ja miettiä kuka olen, mitä haluan ja mihin asiat ovat oikein menossa. Kuten moni on huomannut, meidän Hurjien viime kuukaudet ovat vilisseet hurjaa vauhtia ja asioita on tapahtunut toisten perään. Välillä huomaan istuvani koneen äärellä 12 tuntia putkeen ja toisinaan työpäivät venyvät luvattoman pitkiksi. Joskus unohdan pysähtyä, ja se ei ole hyvä juttu.

Arvostan suunnattomasti yrittäjiä, jotka saavat viikoittaisen työnsä pidettyä neljässä-viidessä työpäivässä. Itse haluan pyrkiä siihen, että jonain päivänä duunia tarvitsee tehdä maksimissaan vain neljä päivää viikossa. Tämän pisteen saavuttaminen kuitenkin vaatii paljon asioita nyt. Kasvavan yrityksen johtamiseen kuluu aikaa huomattavasti enemmän, kuin aloittavan yrityksen johtamiseen. Tiimi kasvaa ja en vastaa enää vain itsestäni ja yhtiökumppanistani, vaan koko firmasta ja kaikkien hyvinvoinnista, mukaan lukien omastani. Oman hyvinvoinnin merkitys kasvaa, sillä se vaikuttaa entistä isompaan määrään ihmisiä.

Olen huomannut ystäväpiirissäni, johon kuuluu useita yrittäjiä, että aina välillä jonkun jaksaminen on vaakalaudalla. Mistä tämä sitten johtuu? Ainakin itsellä suurin syy on se, että oma aika meinaa arkena unohtua, eikä aikaa tunnu jäävän edes perusjutuille: kotityöt, rentoutuminen, ja ehkä hetki tv:n äärellä. Kun viikonloput kuluvat läheisten ja ystävien seurassa, arkipäivistä ehtyvät tunnit omalle itselle.

Huomasin helmikuussa, että nyt on levättävä hetki, ja päätin rentoutua viikkoa Goan lämmössä. Siitä oli apua. Kolme päivää meni, kunnes ajatukset pystyi täysin irrottamaan töistä. Pitkät hiekkarannat, ystävälliset intialaiset, seikkailut vesiputoukselta ja hippikylästä aina lentoliitämiseen saivat mielen rauhoittumaan. Takaisin arkeen paluu ei ollut helppo – mutta virtaa on nyt ihan toisella tavalla.

Olen myös miettinyt kuinka paljon yhteiskunnalliset asiat, suomalaisten itselleen asettamat suorituspaineet ja työorientoitunut kansamme itse tekee itselleen hallaa. Eikö töissä menestymisen sijaan aina ensisijalla pitäisi olla hyvinvoiva, onnellinen minä, jolla on myös oma elämä ja omaa aikaa.

Omat rajat on syytä tunnistaa. Olen itse pari kertaa ollut liian väsynyt töiden ja vastuiden takia, joten voin sanoa että osaan itse tunnistaa kun alkaa menemään liian lujaa. Silloin on helppo reagoida heti. Itsestään on syytä pitää huolta, muuten mikään ei toimi. Eikä tarvitse edes Goalle asti lähteä. Toimiva rytmi omassa arjessa, tarpeeksi lepoa ja omaa aikaa kaiken muun ohella pitää meikäläisen kunnossa. Lopulta aina oma hyvinvointini menee kaiken edelle. Siinä on minun rajani, josta aion jatkossa pitää entistä paremmin kiinni.

XXX, Johanna

Johannapalmuja

30.3.2016

Hurja Media Oy | Y-tunnus: 2661687-4

Top