somejuridiikkailtapaiva

Kuinka toteutetaan onnistunut koulutus verkossa?

Webinaarien ja muiden erilaisten verkossa toteutettavien koulutusten määrä tuntuu kasvavan hurjaa vauhtia. Ainakin itselleni on etenkin viimeisen vuoden aikana ruvennut tulemaan kutsuja ja mainoksia jos jonkinlaisiin live-seminaareihin ja verkkokursseihin. Aiheita löytyy laidasta laitaan, kuten myös tapoja toteuttaa koulutuksia etäyhteyden päästä.

Suuntaus on tietysti tosi positiivinen, koska maailma muuttuu ja työelämä kehittyy jatkuvasti. On hienoa, että itsensä kehittäminen ja kouluttaminen onnistuu lähes mistä ja milloin tahansa. Toisaalta, kun ilmoittautuminen ja osanottaminen on tehty helpoksi, niin vastuu koulutuksen hyödyllisyydestä jää yhä enemmän osallistujalle. Oletko itse esimerkiksi miettinyt mistä aiheista tarvitsisit lisäoppia, systemaattisesti etsinyt webinaareja näistä aiheista, listannut tavoitteesi ja seurannut osaamisen kehittymistä? Toki samoja haasteita on myös ihan perinteisillä valmennuksilla: innostus ja tekemisen meininki jäävät luentosaliin tai koulutustilaan ja todelliset tulokset jäävät saavuttamatta, niiden seurannasta puhumattakaan.

Hurja Median ensimmäinen kaikille avoin webinaari toteutettiin 11.5. yhteistyössä Elina Koivumäen kanssa ja aiheena oli tietysti Elinan leipälaji some-juridiikka. Meille oli ehdotonta, että mukana on samoja elementtejä, joiden olemme todenneet toimivan muillakin valmennuksillamme: vuorovaikutusta, keskustelua, käytännön esimerkkejä ja konkretiaa. Toisaalta haasteena oli juuri se, että monet niistä asioista, joista valmennuksillemme osallistuvilta tulee kiitosta liittyvät juuri siihen, että ihmiset ovat samassa tilassa ja osallistujaporukka on tiivis. Keskusteleva ote, esimerkkien ruotiminen osallistujien näkökulmasta ja nopeasti käytännön toimintaan siirtyminen eivät ole ihan niin helposti toteutettavissa, kun iso osallistujajoukko on kukin omalla työpisteellään tai kotisohvallaan.

Kun pohdin sitä, mitä itselleni on jäänyt käteen niistä webinaareista, joihin olen osallistunut, ovat tulokset aika laihat. Hyvin harvoin olen palannut esimerkiksi materiaaleihin jälkikäteen, ellei sitten ole käynyt niin, etten ole pystynyt seuraamaan esitystä livenä ja olen palannut tallenteeseen myöhemmin. Hyvin harvassa ovat myöskin ne webinaarit, joista olisin tehnyt itselleni muistiinpanoja ja lähtenyt viemään asioita käytäntöön jälkikäteen. Toki aina on kyse myös omasta aktiivisuudesta ja vaivannäöstä, mutta valmennuksen tai webinaarin järjestäjän näkökulmasta koen, että sisällöllä, rakenteella ja tukimateriaalilla on tähän iso vaikutus. Tämän takia halusimme yhtenä palasena muista valmennuksistamme ja tapahtumistamme ehdottomasti tuoda mukaan Hehku Visualin Johannan tekemät visuaaliset muistiinpanot.

Hurja Median seuraavat webinaarit ovat jo suunnitteilla ja jatkossa olisi tarkoitus kehittää hommaa niin, että nuo kasvotusten pidettävillä valmennuksilla toimivaksi todetut tavat voitaisiin tuoda sinne koneen ruudulle vielä vahvemmin. Oletko sinä osallistunut verkkokursseille tai webinaareihin? Mikä on toiminut hyvin, mikä huonosti? Millaisista aiheista haluaisit oppia lisää?

Kiitos vielä teille, jotka olitte mukana #somejuridiikka-iltapäivästä ja erityisesti sille joukolle, joka vastasi palautelomakkeeseemme webinaarin päätyttyä! Palautteenne on kultaakin kalliimpaa ja tästä on hyvä lähteä kohti tulevia suunnitelmia.

Vilma

30.5.2017

Hurja Media Oy | Y-tunnus: 2661687-4

Top