Vertiastukea sairastuneille jouluna ja aina!

Hurjan hyvä joulu: Sairastunut saa vertaistukea somessa

Viime keväänä elämäni pysähtyi. Syövästä jo kerran parantunut läheiseni sairastui uudelleen.

Viimeiset kahdeksan kuukautta on sisältänyt paljon huolta, murhetta ja epätietoisuutta. Mutta miksi kirjoitan siitä tänne, Hurjan blogiin?

Viime vuoden tapaan me Hurjat haluamme lahjoittaa asiakkaiden joulumuistamiseen tarkoitetut varat hyväntekeväisyyteen. Sopivaa kohdetta pohtiessa huomasimme hyviä kohteita olevan niin paljon, että päätimme lahjoittaa varoja useamman asian hyväksi.

Minun lahjoituskohteeni oli heti selvä: haluan osoittee oman osuuteni Hurjan joululahjoituksesta Suomen Syöpäpotilaat Ry:lle, joka ohjaa lahjoitukset muun muassa syöpäsairaiden vertaistukeen.

Syöpäjärjestöjen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään ja vuosittain syöpään sairastuu jopa 30 000 ihmistä. Silti sairastuttuaan moni tuntee olevansa yksin sairautensa kanssa. Vaikka perhe ja ystävät ovat parhaassa tapauksessa sairastuneen tukena, ei kukaan syövältä välttynyt oikeasti tiedä, miltä sairastuneesta tuntuu. Miltä tuntuu, kun hoito ei tepsikään. Miltä tuntuu, kun hiukset lähtevät. Tai miltä tuntuu, kun ei tiedä paraneeko ikinä. Sen tietää vain toinen saman kokenut.

Kuten moni muukin asia, myös tukiverkostot ovat laajentuneet sosiaaliseen mediaan. Suomen Syöpäpotilaat Ry ylläpitää suljettuja Facebook-tukiverkostoryhmiä eri syöpiä sairastaville. Niissä voi jakaa kokemuksiaan turvallisessa ilmapiirissä.

Näin on tehnyt myös sairastunut läheiseni, joka jakaa Facebook-ryhmässä aktiivisesti tuntemuksiaan, lukee muiden sairastuneiden tarinoita, kysyy mieltä askarruttavista asioista ja tsemppaa toisia sairastuneita. Jos juttu on jonkun kanssa luistanut, on siirrytty yksityisviestien puolelle ja jopa tavattu kasvokkain. Omien tunneskaalojen käsittely on läheiseni mukaan tuntunut helpommalta, kun aina on joku, joka tietää tasan tarkkaan mitä tarkoittaa.

Vaikka some on tuonut mukanaan paljon lieveilmiöitä, ovat vertaistukiryhmät muistutus siitä, että oikein käytettynä some on aika huippu juttu. Kiitos siis Suomen Syöpäpotilaat Ry:lle hienosta työstä somen tukiverkostojen parissa!

Toivotan kaikille rauhallista ja ihanaa joulun aikaa! Muistakaahan syödä paljon herkkuja ja nauttia läheisten seurasta.

 

Jouluisin terveisin,

Annukka

 

Kenelle Johanna lahjoitti hyvää joulumieltä?

Lue täältä: ”Ympäristöstä iloa pienille ja suurille”

15.12.2017

Hurja Media Oy | Y-tunnus: 2661687-4

Top