IMG_6860

Eräs kesäpäivä lounastreffien päätteeksi kaivoin paketista tämän kirjan. Sen antaja ilmiselvästi tunsi minut melkoisen hyvin ja tiesi millaista arki sillä hetkellä oli. Kannessa komeillut kirjan nimi ”Luova laiskuus” oli aavistuksen kaukaa haettu olotila siihen kohtaan.

Eikä tätä pidä käsittää väärin. On ihan mahtavaa, että asioita tapahtuu, on paljon meneillään ja mahdollisuuksia on niin paljon, että valinnanvaikeus iskee. Asioiden aikaansaaminen on palkitsevaa ja viikko toisensa jälkeen on ihan kiva huomata, ettei elämä ainakaan tylsää ole. Toisaalta kirjan kantta tuijottaessani tajusin, ettei sellainen tahti kyllä juurikaan jätä tilaa luovuudelle. Jotain täytyy tehdä. Tuloksien ja aikaansaamisen valossa toki näitä tuottavia kausia tarvitaan myös, välillä yksinkertaisesti on vaan tehtävä hommia! Välillä on kuitenkin otettava aikaa myös ajattelulle, koska muuten huomaa pian tekevänsä asioita sillä samalla kaavalla kuin on aina tehty.

Olympialaisia seuratessani jatkoin lukemista toisella silmällä. Juha T. Hakalan kirja pohti sitä, mitä Suomen menestykselle bisnesmaailmassa on tapahtunut. Kirjassa pureskeltiin sitä, että ennen luovuuden syntymistä perustarpeet täytyy olla tyydytetty ja huomasin, että ruudun toisella puolella taidetaan painia ihan samojen asioiden kanssa. Voisin kuvitella, että myös huippu-urheilu vaatii melkoista luovuutta. Jos itseluottamus ei ole huipussaan, oma asema on uhattuna, valmennus on epäonnistunut tai fyysisesti jotain on pielessä, on vaikea tehdä taikoja kentällä, radalla tai altaassa miljoonayleisöjen edessä.

Tämän ajatuksen haluan tuoda myös Hurja Median toimintaan ja toimistollemme. Toki osittain nämä ovat ihan perusasioita ja itsestäänselvyyksiä, mutta mitä minä voisin työnantajana, esimiehenä, toisaalta myös kollegana ja työkaverina tehdä vielä eri tavalla ja enemmän, jotta jokaisella Hurjalla Tekijällä olisi itsevarma, turvallinen ja vakaa fiilis ja näin ollen myös tilaa luovuudelle? Mielestäni olemme jo onnistuneet luomaan avoimen ilmapiirin ja haastaneetkin koko meidän porukkaa tarkastelemaan kriittisesti sovittuja toimintatapoja ja rutiineja, koska eihän mikään takaa sitä, että ne olisivat juuri ne parhaat ja toimivimmat. Se, että mielipiteitä ja ajatuksia on helppo tuoda esille ei toki vielä riitä, täytyy löytää myös tila ja aika niiden synnyttämiselle.

Luovuutta on vaikea pakottaa, joten mitä voisimme tehdä, että sille olisi mahdollisimman suotuisat olosuhteet? Etäpäivinä huomaan, että etenkin luovan työn suhteen olen silloin tehokkaimmillani. Viime aikoina olen löytänyt sille syyn. Kotona töitä tehdessä päivään mahtuu lounaan valmistamista, kävely vesisateessa koirien kanssa, kahvikupponen terassilla nautittuna ja muita arkisia juttuja, jotka kuitenkin ovat itselleni tärkeitä ja mieluisia. Ja juuri nuo ovat niitä hetkiä, kun parhaat ideat syntyvät. Toimistolla vaan tällaisille hetkille on vähemmän tilaa tai ainakin niiden ottaminen töiden lomasta vie enemmän aikaa ja on vaivalloisempaa.

Meidän työhömme kuuluu luovaa työtä ihan jatkuvasti, välillä päivittäin, välillä viikoittain. Se on kuitenkin monesti tietyllä tapaa kaavamaista luovuutta. Kirjasta mieleen jäi myös se, että tehokas ideointi porukassa vaatii kolme asiaa:

  • lyhyen pohjustuksen siitä, miksi sitä ollaan tekemässä, mihin pyritään ja mitä ideoilla tehdään
  • riittävästi aikaa ja viihtyisä tila
  • jonkinlainen herättelevä ja ajatukset vapauttava aloitus

Kuulostaa valtavan yksinkertaiselta, mutta ainakin itse voin sanoa syyllistyneeni monet kerrat siihen, että vailla kunnollista pohjustusta lähdetään vaan syöksemään ideoita kiireellä ja toivotaan, että jotain syntyy. Ja ainahan jotain syntyy, mutta mikä olisi lopputulos, kun nämä kolme simppeliä juttua olisi kohdallaan?

Kannattaako kirjaan sitten tarttua? Ehdottomasti. Jokaiseen kirjaan kannattaa! Itselleni sen suurin anti oli se, että ylipäätään otin aikaa lukemiselle. Se on myös yksi itselleni tärkeistä asioista, jotka edesauttavat luovaa ajattelua. Tällaisen kirjan lukeminen on sikäli ainakin itselleni tosi hidasta, että toistuvasti kirjan laittaa syrjään ja alkaa pohtia, miten sen synnyttämiä oivalluksia voisi viedä käytäntöön. Kirjan synnyttämä luovuus oli osatekijänä myös siihen, että tajusin kaipaavani työpäiviin enemmän ideointia, ajatustyötä ja juttutuokioita inspiroivien tyyppien kanssa. Tämän johdosta pääsen esimerkiksi pian esittelemään osan viimeisintä minulle mielettömän mieluistaa projektia ja eksyin Luovalle Laboratoriolle vaihtamaan ajatuksia oululaisten yrittäjien kanssa. Sain juuri käsiini myös Samin ja Martan Luova Laboratorio –kirjan, joten seuraavaksi tartun siihen, ja tarjoilen teille Vilman luovuusluennon osa II.

Milloin te olette luovimmillanne ja oletteko löytäneet reseptiä siihen? Syntyvätkö luovat hetket itsekseen vai onko teillä keinoja virittäytyä oikeaan moodiin?

Luovaa viikkoa!

Terkuin Vilma

5.9.2016

Hurja Media Oy | Y-tunnus: 2661687-4

Top